Veel mensen vliegen via Girona Airport omdat de tickets daar goedkoop zijn. Ze weten niet hoe snel ze zich uit de voeten moeten maken en zitten een half uur na aankomst alweer in de trein naar Barcelona. Dat is zonde, omdat ook Girona een hele mooie stad is in het noordoosten van Spanje. De stad wordt misschien zelfs wel een beetje ondergewaardeerd.
De stad Girona
De stad ligt in noordoost Spanje, 94 kilometer ten noordoosten van Barcelona. Girona heeft een eigen vliegveld dat jaarlijks door bijna 3 miljoen mensen wordt gebruikt; Girona Airport. Het inwoneraantal van de stad is bijna 100.000, het heeft tevens een eigen treinstation waardoor het goed bereikbaar is met steden uit de omgeving zoals Barcelona en Zaragoza. Girona heeft een heerlijk klimaat, vergelijkbaar met dat van zuid Frankrijk. De stad ligt ook aan de Costa Brava, waardoor er in Girona ook prima op het strand gelegen kan worden! Ook heeft de stad een eigen hogesnelheidslijn, waardoor snelle verbindingen met Andorra en Franse steden als Marseille en zelfs Parijs mogelijk zijn. Andorra? Ja, Andorra ligt vlakbij. Voor het bezoeken van het dwergstaatje tussen Frankrijk en Spanje in is geen visum nodig, een Europees paspoort is voldoende. In Andorra kan gewoon worden betaald met de euro.
Geschiedenis van de stad Girona
Voor de Romeinse tijd woonden in het gebied van Girona al Iberische volkeren. De komst van de Romeinen betekende wel een nieuw tijdperk voor deze omgeving. Orde en structuur was iets dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied nog niet kenden. Na de terugtrekking van de Romeinen uit dit gebied heersten de Visgoten er nog een korte tijd totdat de Moren er ook korte tijd lang de dienst uit gingen maken. Toen het rijk Aragon werd gesticht, behoorde ook Girona bij dit koninkrijk. Een tijdperk van vrede kwam eraan, en in de 12e en 13e eeuw bloeide de stad onder beheer van het rijk van Aragon. Er vestigde zich een grote Joodse gemeenschap. De Joodse wijk is nog steeds een van de grootste van Europa, deze wijk wordt jaarlijks nog steeds goed bezocht door toeristen.
Girona is vele malen belegerd en veroverd
Girona heeft het door de jaren heen niet echt getroffen. Onder andere omdat het op de grens met Frankrijk ligt, werd het 25 keer belegerd en maar liefst 7 keer veroverd. Niet alleen de Fransen (waaronder Napoleon) zijn hierbij schuldig, ook de Romeinen, Karel de Grote, de Visgoten en de Moren zijn mede-schuldig aan het heen en weer schuiven van het beheer van Girona. De kathedraal van Girona speelt daar een kleine rol in.
Bezienswaardigheden in Girona
In Girona zijn mede door de interessante geschiedenis veel bezienswaardigheden. De kathedraal van Girona is misschien wel de meest interessante. Op de plek waar de kathedraal tegenwoordig staat stond in de tijd van de Visgoten al een primitieve kerk. De Moren veranderden het in een moskee, maar het getouwtrek was nog niet over. Toen Karel de Grote de stad op de Moren veroverde, werd het weer een kerk. De kerk stortte volgens de verhalen echter bijna in, waardoor in 1015 werd begonnen met de renovatie. In 1117 was de nieuwe kerk af. In 1416 werd hij echter weer herbouwd, daarna werd de kathedraal van Girona nog vele malen gerestaureerd. De kathedraal van Girona is gebouwd in zwoel de Romaanse als Gotische stijl. Van de Romaanse bouwstijl is alleen de klokkentoren nog overgebleven, de rest is Gotisch. Net als de Sagrada Familia werd er eeuwen lang aan de kerk gebouwd, in de 18e eeuw is men echter gestopt met de bouw. De kerk is af. De kathedraal is samen met de hangende huizen (afbeelding bovenaan de pagina) het symbool van Girona. Het bouwwerk is een van de zeven wonderen van Catalonië.
Stadsmuren
De Murallas, de oorspronkelijk Romeinse stadsmuren, zijn in de 19e eeuw herbouwd zodat er overheen gelopen kan worden. De muren waren door de vele oorlogen in de geschiedenis van de stad Girona totaal verwoest. Tegenwoordig is het een leuke toeristische attractie die een unieke kijk geeft op de stad Girona. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden zijn de Arabische badhuizen uit de tijd van de Moren. Ook de Santa Feliu kerk (gebouwd in Romaanse stijl) is een veelbezocht gebouw. De kerk is iets ouder dan de badhuizen, en stamt uit de 14e eeuw. Uit hetzelfde tijdperk komt El Call, de Joodse wijk van Girona. Het is ook de oudste wijk van de stad. Smalle straatjes, trappen en leuke pleintjes geven de wijk het sfeervolle karakter waar Girona om bekend staat.
Hangende huizen en de brug van Gustave Eiffel
Totaal andere bezienswaardigheden zijn de hangende huizen aan de oever van de rivier de Onyar. De gekleurde huizen hangen deels over de rivier heen, waardoor het een bijzonder beeld is om te zien. Het beste kan deze bezienswaardigheid gecombineerd worden met een bezoek aan de Pont de les Peixatereis Velles. Deze brug werd door Gustave Eiffel zelf gebouwd. Er hangen talloze hangsloten aan de brug van mensen die daarna een wens doen.