Barcelona, na Madrid de op een na grootste stad van Barcelona en tevens de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. De stad heeft ruim 1,6 miljoen inwoners, in de metropool wonen zelfs meer dan 5 miljoen mensen! De stad ligt aan de Middellandse zee, in het noordoosten van Spanje. De stad is een van de mooiste en meest culturele steden van Europa. Met zeer veel bezienswaardigheden, monumenten, eigen feestdagen en een heerlijk klimaat komen er dan ook jaarlijks veel toeristen op af. Er wordt niet voor niets vaak gezegd: Barcelona moet je beleven!

Geschiedenis van de stad Barcelona
Volgens de legende heeft Hamilcar Barkas, de vader van de beroemde Hannibal, de stad in de 3e eeuw voor Christus gesticht. Hij noemde het Barcino, een duidelijke verwijzing naar zijn eigen naam. In 218 v. Christus veroverden de Romeinen de stad. Ze maakten er een militair fort van, een vestiging op de route van Rome naar Cadiz. Bijna 500 jaar later werd de stad veroverd door de Visgoten. Zij hadden er serieuze plannen mee, en maakten het een echte handelsstad. Het bestuur van de regio werd overgelaten aan Barcino. Rond het jaar 711 gingen de Moren echter met de stad aan de haal. Veel hadden ze er niet aan, aangezien de meeste inwoners de Pyreneeën invluchtten.
Van de Franken naar het koninkrijk Aragón
In het jaar 801 werd de stad Barcelona (toen nog Barcino) veroverd door de Franken. Het werd weer een flinke en welvarende stad, totdat de Arabieren de stad in 985 probeerden in te nemen. De poging mislukte, de stad werd wel grotendeels verwoest. Een paar jaar later werd het onderdeel van het koninkrijk Aragón en de stad werd herbouwd en uitgebouwd naar een van de belangrijkste steden rond de Middellandse Zee. Het was in de 13e en 14e eeuw zelfs vergelijkbaar met Genua en Venetië.
Van de eenwording van Spanje tot de Spaanse successieoorlog
In 1469 waren er drie koninkrijken op het Iberisch schiereiland; Portugal, Aragon en Castilië. Toen Ferdinand II van Aragon trouwde met Isabella van Castilië, zorgde dit in feite voor de eenwording van Spanje. Dit ging niet zonder conflicten gepaard, in de 16e en 17e eeuw bereikten vele politieke spanningen daarom ook de stad Barcelona. De Catalaanse opstand van 1640 tot en met 1651 was daar een goed voorbeeld van. In de jaren hierna was Spanje een machtige staat, het had verschillende gebieden in Europa (de zuidelijke Nederlanden, de Italiaanse staten) en zelfs tot en met Canada. Omdat de Spaanse koning Karel II kinderloos stierf, erfde de Franse koning Lodewijk alles. De geallieerden (Engeland, Pruisen, Savoye, Portugal, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) vond Frankrijk te machtig worden en de Spaanse successieoorlog was het resultaat: 1706 – 1714. In deze oorlog verloor Spanje de Zuidelijke Nederlanden, de Italiaanse staten, gebieden in de Nieuwe Wereld (Noord-Amerika) en ook Gibraltar. Na deze Spaanse successieoorlog was Catalonië niet langer onafhankelijk.

De groei van de stad Barcelona
In de 19e eeuw groeide Barcelona niet alleen in inwoners, ook op het gebied van politiek, economie en cultuur. Men begon met de bouw van de Sagrada Familia, en 15 jaar later (1897) werden de stadsmuren verwijderd om Barcelona uit te breiden. De verschillen tussen rijk en arm namen in die periode echter ook toe, wat tot ongeregeldheden leidden. Desalniettemin bleef de stad Barcelona groeien, tot de Spaanse burgeroorlog in 1936 insloeg als een bom. Letterlijk, want een tapijt aan bommen vielen er op de stad en Franco veroverde de stad in 1939. Tijdens het regime van Franco groeide de stad weer, dit keer echter kunstmatig. Duizenden arbeiders werden naar de stad gestuurd om er de motor van de Spaanse economie van te maken, velen van hen zonder fatsoenlijk eten en zonder een fatsoenlijke slaapplek. Dat dictator Franco niet geliefd was in Barcelona hoeft bijna niet meer gezegd te worden. Toch durfden de mensen dit niet hardop te zeggen, zij leefden in de angst om op ieder moment geëxecuteerd te kunnen worden.
Franco’s dood tot en met de Olympische Spelen van 1992
In de jaren 60 ging de economie van Barcelona er echt op vooruit, onder andere doordat Franco de komst van het toerisme toeliet. Noord-Europeanen bezochten de stad met massa’s tegelijk. Betere tijden braken aan toen Franco in 1975 overleed. Spanje kreeg een koning (Juan Carlos I) en het land werd een democratie. Catalaanse gebruiken en de Catalaanse cultuur (taal) werden niet langer onderdrukt en de welvaart ging erop vooruit. Toen de Olympische Spelen van 1992 in de stad werden georganiseerd, werd Barcelona flink onder handen genomen. Het metronetwerk werd gemoderniseerd, snelwegen werden verbreed, de luchthaven (El Prat) werd uitgebreid en de hele stad werd getransformeerd. Veel historische gebouwen werden tijdens deze transformatie gerestaureerd en de stad werd weer aangesloten op de Middellandse Zee.

Bezienswaardigheden in Barcelona
Barcelona is een heel leuke stad omdat de Spaanse / Catalaanse cultuur zo zichtbaar is. De stad staat niet voor niets hoog op de lijst van steden met een belangrijke culturele waarde. De stad staat vol met oude bouwwerken en monumenten, dit heeft natuurlijk ook met de interessante geschiedenis van de stad Barcelona te maken.
- Dit begint al in het oude centrum van de stad. Het heet Ciutat Vella, voordat Barcelona samengesmolten werd met de omringende dorpjes (tegenwoordig de buitenwijken), was dit de stad Barcelona. Het is het gezelligste deel van Barcelona, vol met monumenten en oude bezienswaardigheden. Er is ook een heuse vissersbuurt in Ciutat Vella. In het oude centrum zijn veel leuke winkels en restaurants, het is ook een van de centra van het nachtleven van Barcelona. Tot het oude centrum rekent men tegenwoordig ook Eixample. Eixample is een wereldberoemd voorbeeld van hoe je stedenbouw eigenlijk moet aanpakken. Het is een planmatige uitbreiding van Barcelona. Dit is vooral te zien door de vierkante woonblokken die in Eisample te zien zijn. Lange rechte lanen doen aan de Noord-Amerikaanse steden denken. Winkels, restaurants, parken, salsabars zijn er genoeg te vinden in dit district. Ook Eixample is een van de centra van het Barcelonese nachtleven. De scheiding tussen Eisample en Ciutat Vella is niet heel duidelijk meer te zien, het wordt tegenwoordig ook al als onderdeel van de oude stad gezien. Deze twee wijken zijn erg leuk om gewoon doorheen te lopen.

- Ook de Arc de Triomf is een markant gebouw in Barcelona. Het heeft, in tegenstelling tot andere triomfbogen in de wereld, geen militair karakter. Het bouwwerk werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, als hoofdingang van de wereldtentoonstelling van 1888. Vandaag de dag is het een van de mooiste gebouwen van Barcelona. In 1990 is hij gerestaureerd.
- De Sagrada Familia is natuurlijk ook wereldberoemd. Antoni Gaudi maakte een begin met de bouw van de kerk in 1882 en het is nog steeds niet af. De verwachte opleverdatum is 2026, bijna 150 jaar sinds de eerste steen. De bouw duurt zo lang, dat de oudste gedeelten eigenlijk alweer gerenoveerd moeten worden. De Sagrada Familia, wat overigens ‘heilige familie’ betekent, is in de loop der jaren uitgegroeid tot het symbool van Barcelona. Er zijn weinig ansichtkaarten in de stad te koop waar de Sagrada Familia niet op staat.
- De Font Màgica (magische fontein) heeft ook met de wereldtentoonstelling te maken, dit keer die van 1929. Hij werd gebouwd om lichtshows te geven, die zijn er vandaag de dag nog steeds. Voor de Olympische zomerspelen van 1992 werd de fontein gerenoveerd, tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. Vooral ’s avonds is de fontein prachtig verlicht.
- Ook moet je, als je in de stad Barcelona bent, ’s avonds over La Rambla hebben gelopen. Deze 1200 meter lange boulevard is niet alleen erg gezellig, het heeft ook een eigen verhaal opgedeeld in vijf delen. Voor dit verhaal moet je er maar naartoe gaan!

- Ten slotte moet je ook zeker in Camp Nou geweest zijn. Het grootste voetbalstadion ter wereld, Barcelona FC speelt er de thuiswedstrijden. Bijna 100.000 man past erin, iets dat je niet zou zeggen als je er langs rijdt. Vooral het feit dat er bij de bouw van de eerste ring in de diepte is gegraven maakt de capaciteit zo groot. In de afbeelding hieronder is goed te zien hoe groot het stadion is.