Barcelona El Prat Airport // vervoer naar centrum, auto huren, taxi

Barcelona El Prat Airport (IATA: BCN, ICAO: LEBL) is de grootste luchthaven van de Spaanse stad Barcelona. De eigenaar van het vliegveld is AENA, een Spaans staatsbedrijf. El Prat is vernoemd naar de gemeente El Prat de Llobregat, waar het in ligt. Het vliegveld ligt op zo’n 15 kilometer ten zuidwesten van de stad zelf. Dat is tegenwoordig relatief dichtbij, aangezien veel vliegvelden veel verder buiten de steden gevestigd zijn. El Prat Airport is het tweede vliegveld van Spanje, gemeten in aantallen passagiers: namelijk ruim 41 miljoen in het jaar 2022. Alleen Madrid Barajas had er meer; ruim 50 miljoen in 2022. Bekijk alle bestemmingen van El Prat Airport.

El Prat Airport terminals 1 en 2

Er zijn twee terminals op El Prat Airport, T1 en T2.
*Terminal 1 (T1) is in 2009 opgeleverd, en ligt 5 kilometer verder van de stad af. Er rijden gratis shuttlebussen tussen terminal 1 en terminal 2. De reistijd tussen deze twee terminals is ruim genomen 20 minuten (als je de eerste shuttlebus net aan mist en als de tweede shuttlebus volzit).
*Terminal 2 is al een stukje ouder, het werd opgeleverd in 1992. Dit is de terminal waar ook het treinstation bij is gebouwd. Deze terminal is onderverdeeld in 3 gebouwen, T2A, T2B en T2C. Met de opening van terminal 1 is terminal 2 bijna helemaal verlaten. T2A is zelfs helemaal gesloten. T2B en T2C wordt nu alleen nog door EasyJet en een aantal regionale maatschappijen gebruikt.

Verbinding Barcelona Airport en het centrum van Barcelona

Je kunt vanaf Barcelona Airport prima naar het centrum van de stad Barcelona reizen. Waarschijnlijk kom je aan in terminal 1, er rijdt een gratis airport shuttle tussen T1 en T2. Deze rijdt elke 7 minuten (24 uur per dag). Hierna moet je naar het treinstation van El Prat Airport, deze ligt tussen T2A en T2B. Treinen van maatschappij RENFE naar het centrum van Barcelona rijden vanaf een uur of 05:40 tot 23:00 ’s avonds. Je komt dan aan op Station Barcelona Passeig de Gràcia. Een ticket kost ongeveer €4, de reis duurt ongeveer 25 minuten. De trein rijdt elk half uur.

Verder het centrum van Barcelona in
Als je verder wilt reizen, het centrum in, dan kan dit met de metro. Ga naar het metrostation van Passeig de Gràcia, en je kunt met lijnen L2, L3 en L4 ongeveer overal in de stad Barcelona komen. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya is de beheerder van de metro van Barcelona.

Met de bus in plaats van de trein
Met de bus is het ook mogelijk om in het centrum van Barcelona te komen. Ook deze verbinding is zeer goed. Neem bussen van busmaatschappij Barcelona TMB. Het gaat om buslijn 46 en de nachtlijnen N16, N17. Een ticket in de bus van Barcelona El Prat Airport naar het centrum van Barcelona kost nog minder dan €2,50! Je komt dan aan op Plaza de España. Hier kun je via metrostation Espanya met L1, L3 en L8 van de metro verder de stad in. Een groot voordeel van de bus is dat de bus ook vanaf terminal 1 rijdt. In tegenstelling tot de trein (die alleen vanaf terminal 2 rijdt) kun je dus met de bus via een directe verbinding naar de stad reizen. Een groot nadeel van de bus, is dat deze in de file kan staan. Kies dus tijdens de spits niet voor de bus!

Auto huren op Barcelona Airport

Uiteraard kun je op El Prat ook een auto huren. Onder andere Sixt, Hert, Avis, Holidaycars zijn gevestigd op het vliegveld. Genoeg concurrentie dus om voor een mooie prijs een leuke auto te huren! Het beste kun je via autosnelweg C31 naar het centrum rijden. Let op: de maximum snelheid in Spanje is 120 kilometer per uur! Op de C31 wordt deze snelheid in de stad gereduceerd. Vergelijk hier huurauto’s.

Klik op de terminal plattegrond of een van de andere afbeeldingen om het te vergroten!

Faciliteiten op El Prat Airport

Er zijn voldoende faciliteiten. El Prat is gewoon een compleet vliegveld. Er zijn veel verschillende bedrijven om een auto te huren, hotels zijn ook overal rondom het vliegveld. In terminal 1 is een groot business centrum gevestigd, waar ook een hotel in zit en tevens een van de beste restaurants die er op een luchthaven te vinden is: Porta Gaig. Er zijn verschillende hotels te vinden op 5 minuten rijden van terminal 1, je kunt ook een taxi nemen bij het vliegveld om naar zo’n hotel toe te rijden. Nogmaals, met de trein ben je in het stadscentrum in minder dan 30 minuten dus desnoods kun je in het centrum van Barcelona een hotel boeken. Wil je je auto parkeren? Dat kan ook!

Je kunt hiernaast (rechts) tickets boeken naar of vanaf Barcelona El Prat Airport!

Adres Barcelona El Prat Airport

Voor de navigatiesystemen is er natuurlijk een adres nodig. Die is, in het Spaans, als volgt:

Aeropuerto de Barcelona
El Prat de Llobregat
08820 Barcelona, España

Barcelona Airport Tourist Office
Telefoonnummer terminal 1 (T1): +34 93 378 8175
Telefoonnummer terminal 2 (T2) +34 93 378 8149
Email. ot.aeroportbcnta@gencat.cat

Auto huren op Barcelona Airport // online vergelijken en check prijs

Je kunt gemakkelijk een auto huren op Barcelona Airport. Gerenommeerde autoverhuurbedrijven zoals Sixt, Europcar, Avis zijn gevestigd op de luchthaven van El Prat International Airport. Ook Easycar is er, en dan is er nog een soort vreemde eend in de bijt: Avancar. Autoverhuur op El Prat Airport Auto huren in Barcelona? Via EasyTerra autohuur huur je …